Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Yazılarına Kavuşuyor

18.10.2017

Üniversitemiz tarafından başlatılan "Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi" projesi ile Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat ile yazılmış mihrap yazıları, Lafzullâh ve Çihar-i Yâr-i Güzin takımlarına kavuşuyor.

Üniversitemiz Kadim Sanatlar Topluluğu tarafından organize edilen ve Minyaman Sanat Atölyelerinde gerçekleştirilen atölye etkinliğinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, İl Müftüsü M. Ali ÖZTÜRKÇÜ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR, Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet KAYGUSUZOĞLU, Fakülte Dekanları ile öğretim elemanları ve öğrenciler hazır bulundu.

"Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi" projesi ile birlikte ilimiz merkezinde bulunan 12 Caminin duvarlarını süsleyecek olan yazılar hazırlandı.

Hattat Mahmut ŞAHİN’in öncülüğünde Bursa Bab-ı Nun, Eskişehir Vel-Kalem ve Kütahya Vav-Der derneklerinde faaliyet gösteren hat sanatçılarının yazmış olduğu toplam 86 adet eser öğrencilerimizin de katılımıyla kesim, germe ve murakka işlemlerinden geçirildi.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İNAN: "Camilerimiz Başımızın Tacıdır"

Proje Koordinatörü Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir İNAN, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, ilimiz merkezdeki camilerde yapılan araştırmalar sonucunda camilerimizde mihrap yazılarının, Lafzullâhın ve Çihar-i Yâr-i Güzin takımlarının olmadığını tespit ettiklerini ve görülen lüzum üzerine böyle bir projeyi hat sanatı üstatlarıyla hayata geçirdiklerini söyledi.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İNAN; "Bu proje 2016 Nisan ayında Adıyaman Üniversitesinde gerçekleştirilen "Aşk-Nebi Karma İslam Sanatları Sergisi" ile başladı. Sergi sebebiyle üniversitemizde bulunan hattat hocalarımızla şehrimizdeki tarihi camileri gezdik. Hattat hocalarımızın incelemeleri sonucunda camilerimizde mihrap yazılarının, Lafzullâhın ve Çihar-i Yâr-i Güzin takımlarının (Peygamber Efendimizin ve O’nun en yakınları olan Hazret-i Ebû Bekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazreti Alî, Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin’in isimleri) olmadığını tespit ettiler. Gerekli girişimlerde bulunulması hâlinde bu yazıları camilerimize ücretsiz olarak yazabileceklerini belirttiler. Bunun üzerine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ hocamızın girişimleri ile üniversitemizin bu çalışmaları yürütebilmesi için Adıyaman İl Müftülüğünden gerekli izinler alındı ve çalışmalar başladı. Bu proje kapsamında öğrencilerimiz ve merakı olan herkes kadim sanatlarımızdan olan Hüsn-i Hat Sanatı ile ilgili bu teknik çalışmaları atölye projemiz sayesinde gözlemleyebilecek ve kendi kültürümüze ait olan sanatsal faaliyetleri öğrenmiş olacaklardır. Ben başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ olmak üzere Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Ali ÖZTÜRKÇÜ, Hattat Mahmut ŞAHİN ve Hattat Demir Ali KURTULMUŞ olmak üzere Bursa Bab-ı Nun, Eskişehir Vel-Kalem, Kütahya Vav-Der derneklerinde yazıları hazırlayan Mustafa ERTUĞRUL, Emrah YILMAZ, Ömer KISA, Serap TEPEDELEN, Feride ALTUN, Hidayet ŞEN, Eyüp Can SARI, Hüseyin FİDAN, Kadriye ÖZKUL, İsmail TÜLÜCE, Merve KARA, Beytinaz KÜKREK, Taliha SONSAAT, Semra GÜLER, Ahmet TÜRK, Kadir ERDOĞAN ve emek veren herkese şehrimiz adına teşekkür ediyorum." dedi.

Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ:

"Maneviyat Merkezleri Olan Camilerimizin İslam Estetiğiyle Donatılması Mutluluk Verici”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ de Hüsn-i Hat sanatının önemine değinerek, "Şehrimizin maneviyat merkezleri olan camilerimizin İslam estetiğinin zirvesi olan sanatlı yazılarla tezyin ediliyor olması bizler için büyük bir mutluluk.” dedi. Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; "Tamamıyla el emeği ile yürütülen bu projenin gerçekleşmesinde kâğıdından kamış kalemine, is mürekkebinden yazısına, murakkasından çerçevesine kadar birçok detayda onlarca hocamızın katkısı var. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Etkinliğin ardından yine Üniversitemiz Kadim Sanatlar Topluluğunca Vehbi Koç Konferans Salonunda organize edilen Hattatlar Mahmut ŞAHİN, Demir Ali KURTULMUŞ, Mustafa ERTUĞRUL ve Emrah YILMAZ'ın konuşmacı olarak katıldığı "Hüsn-i Hat Sanatı" konulu konferansa geçildi.