Üniversitemiz Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi Olma Yolunda İlerliyor

27.12.2017

Üniversitemiz Kültürel Hazine Topluluğu tarafından Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Üniversitemizde "Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesine Doğru" paneli düzenlendi.

Panele panelist olarak katılan Ünye Müzesi Koordinatörü İhsan AKBULUT, Uzman Müze Araştırmacısı Yasemin GÜNGÖR ve Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sunay AKKAYA panel öncesi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ'yü makamında ziyaret ederek davet için teşekkür etti.

Üniversitemiz Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda düzenlenen panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali AYDIN, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. AKKAYA: "Vitrinlerde Nesnelerin Değil Hayatın Sergilendiği Müzelere İhtiyaç Var"

Panelin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sunay AKKAYA, üniversitemizde yaşayan kültürel müze kurma aşamasında olduklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. AKKAYA: "Bu kapsamda önce derleme çalışmaları yaptık. Saha çalışmaları, röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli bir arşiv kaynağı oldu. Tabii ki yeterli değil, ilerde daha kapsamlı çalışmalar yapacağız. Bu anlamda bizlerden desteğini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’ye teşekkür ediyoruz. Şunu düşünüyoruz ve görüyoruz ki halk bilimi müzeciliği eski müzeciliği bitirme aşamasına geldi. Artık insanlar kültürel transfer yapmak istiyor. Camekan ardından, dokunmadan değil dokunarak ve uygulayarak öğrenmek istiyor. Vitrinlerde nesnelerin değil hayatın sergilendiği müzelere ihtiyaç var." dedi.

Uzman Müze Araştırmacısı GÜNGÖR: "Vitrinden İzlemek yerine Uygulamalı Bir Müze istiyoruz"

Panelde konuşan Uzman Müze Araştırmacısı Yasemin GÜNGÖR, Adıyaman Üniversitesinde uygulamalı bir halk bizim müzesi kurulmak istendiğini belirterek vitrinden çok topluma faydalı olan bir oluşum içerisine girdiklerini söyledi. GÜNGÖR: "Bu amacımız topluma fayda gereğinden kaynaklanmaktadır. Klasik müzecilikte insanlar vitrin arkasından izlemeye mecbur bırakılırken, uygulamalı müzede insanı alıp bilgilerinden faydalanabiliriz. Burada amaç bakmaktan çok nesneyi alıp kullanarak çocuklarımıza geçmişimizi empoze etmektir. Gelen misafirlerimize bilgi vermekle beraber bilgiyi alabileceğiz. Anadolu kültürünü beslemek ve bunu daha fazla insana yaymayı hedefliyoruz. Bu kapsamda üniversitemizin de bir uygulamalı halk müzesi olması için çabalayacağız.” dedi.

Ünye Müzesi Koordinatörü AKBULUT: "Müzelerimiz önemli ancak Yaşayan Kültürel Hazineler Müzeciliği Bambaşka"

Ünye Müzesi Koordinatörü İhsan AKBULUT ise konuşmasında Ünye’deki Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesini yıllık 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirterek “Bizler Ünye’de uygulamalı yani Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesi olarak hizmet veriyoruz. Buraya gelen misafirler ya ailelerinden ya da gençliklerinden, çocukluklarından bir şeyler buluyorlar. Bir gelen bir daha geliyor. Sadece cam arkasından bakmak ve dokunmamaya dayalı müzecilik artık tarihe karışacak gibi görünüyor. Müzelerimiz önemli ancak yaşayan kültürel hazineler müzeciliği bambaşka. Bu kapsamda ben Adıyaman Üniversitesinin önemli bir çalışmaya imza atacağını düşünüyor, başarılar diliyorum." dedi.

Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ: “Kültürümüzü Bizden Sonrakilere Aktarmalıyız”

Konuşmasında kültürel etkileşimin önemine değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, "Sosyal bir varlık olan insanların arasında etkileşim söz konusudur. Bu etkileşimin kültürler arası boyutta olması da yine insanlar sayesinde olur. Kültürel etkileşim insanların gelişmesine çeşitli açılardan katkıda bulunur. Bu etkileşimi sağlamak için bitmeyecek, yani sürekli gelişecek bir müze hayal ediyoruz. Bilgiyi verirken almalıyız da. Şehrimiz Adıyaman'ın da desteğiyle projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Biliyoruz ki eskiye her zaman bir özlem vardır. Gerek bu özlemi gidermek gerekse de kültürümüzü bizden sonrakilere aktarmak ve aramızda bir bağ kurmak amacıyla hedeflediğimiz yolda ilerleyeceğiz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Panelin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ tarafından panelistlere kendi adlarına Üniversitemizde dikilmiş fidanların sertifikalarını hediye ederken Ünye Müzesi Koordinatörü İhsan AKBULUT da Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sunay AKKAYA’ya Ünye’nin simgelerinden fındık çotanağı figürü hediye etti.